Kaasfondue & Raclette

Bij de Kazerij kunt u uiteraard ook terecht voor een eigen kaasfondue.

Kaasfondue

Onze onovertroffen Zwitserse kaasfondue

Onze Zwitserse fondue bestaat uit vijf soorten kaas:
Appenzeller, Emmenthaler, Gruyère, Vacherin Fribourgois, l'Etivaz

Algemene bereidingswijze
Voor elke kaasfondue kun je de volgende bereidingswijze aanhouden:
- kaas op tijd uit de koelkast halen voor gebruik voor de juiste binding
- 2 dl vocht op 400 gram kaas (2 personen)
- Een teentje knoflook pletten of halveren en de fonduepan ermee inwrijven
- Voor een sterkere knoflooksmaak enkele teentjes uitpersen en in de wijn mee verwarmen
- De benodigde hoeveelheid wijn in de pan gieten en verwarmen
- Bij voorkeur een licht zure wijn gebruiken, hierdoor krijg je een mooi egaal mengsel. Mocht je deze niet bij de hand hebben, voeg een scheutje citroensap toe voor hetzelfde effect.
- De geraspte kaas toevoegen en goed roeren
- De fondue niet laten koken en niet te lang verhitten
- Naar wens kirsch en kruiden toevoegen (bv. peper, zout, nootmuskaat)

Tips:
- Door toevoeging van een mespuntje kaiser natron (baking soda) voorkomt u blokvorming in de maag
- Thee drinken tijdens de fondue zorgt ervoor dat de kaas niet stolt in de maag
- Mocht het helemaal geen mooie gladde massa worden, gooi de staafmixer er doorheen

VACHERIN MONT D'OR FONDUE
Maak wat inkepingen in de korst met een mes.
Steek hier wat takjes tijm/rozemarijn en wat plakjes knoflook in.
Besprenkel de kaas met een scheut droge witte wijn.
Wikkel het houten doosje in wat aluminiumfolie.
Plaats de kaas 20-25 minuten in een voorverwarmde oven op 200° tot de kaas helemaal is gesmolten en de bovenkant goudbruin kleurt.
Serveer direct met stokbrood en seizoensgroenten.

Raclette

Ooit begonnen bij Zwitserse boeren die in de zomer met hun koeien de bergweiden in trokken en daar ook bleven slapen. 's Avonds bij het kampvuur zetten ze hun meegenomen kazen tegen het vuur aan waardoor het begon te smelten. De gesmolten kaas schraapte ze ervan af om samen te eten met de meegenomen aardappelen en brood.
Tegenwoordig hoef je niet meer over een haardvuur te beschikken om gezellig te racletten. Je kan de kaas op verschillende manieren laten smelten. Bijvoorbeeld door wat dikker gesneden plakken in de pannetjes van je gourmetstel te laten smelten of maak gebruik van een Raclette apparaat waarin je een kwart of halve Raclette kan klemmen en door middel van de warmte lamp smelt de bovenste laag kaas.

Naast de "Naturel" Zwitserse Raclette hebben we in het najaar ook:
Knoflook, truffel, roze peper, lavendel en wilde kruiden.

Wij verhuren ook Raclette apparaten voor kwart kazen, informeer naar de mogelijkheden.